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OMH Interpretative Guidance for Involuntary and Emergency Admissions 
Webinar Q&A 

 

Legal & Interpretative Guidance Questions 

Question Answer 

Where can I f ind the official OMH forms 
for emergency and involuntary holds 

Forms can be found here; a helpful chart of Mental Hygiene Law 
admissions is here. 

Has there been discussion with MHLS 
to make sure they are in alignment with 
this interpretive guidance? 

The interpretative guidance memo was shared with MHLS when it 
was disseminated. 

What is a 9.39 Hospital? 

A 9.39 hospital is a hospital that has been designated by the 
Commissioner as capable of retaining and treating individuals 
pursuant to Mental Hygiene Law §9.39. Facilities include hospitals 
with licensed inpatient psychiatric units pursuant to 14 NYCRR 
§573.1.  

How many days can you hold a patient 
under a 9.39 admission? 

15 days 

Our regional hospital regularly states 
that, in addition to a dangerousness 
requirement, there is a requirement that 
a person will "benefit" from 
hospitalization. Please comment. 

For purposes of the emergency admission pursuant to MHL §9.39 
an individual must “have a mental illness for which immediate 
observation, care, and treatment in a hospital is appropriate.” For 
a 2 PC, the individual must be “in need of treatment.”  

Does OMH’s Interpretative Guidance for 
Involuntary and Emergency Admissions 
pertain to the average hospital 
emergency department that does not 
have a psych unit (i.e., an average ED 
doc using 9.39 (1PC))? 

The Interpretive Guidance applies to all hospitals that may 
lawfully receive and retain individuals pursuant to the Mental 
Hygiene Law. Please note that other facilities may also direct the 
removal of an individual to a 9.39 hospital or CPEP, including:  
• the director of a general hospital without a psychiatric inpatient 

unit upon the recommendation of an ER MD pursuant to MHL 
9.57, or 

• a qualif ied psychiatrist supervising or providing treatment in an 
OMH licensed facility without a psychiatric inpatient unit 
pursuant to MHL 9.55.   

An individual may also be involuntarily transported to a 9.39 
hospital or CPEP by a peace or police officer pursuant to MHL § 
9.41 or a Director of Community Services or their designee 
pursuant to MHL § 9.45. 

Do any of these guidelines change 
when you are in a non-9.39 hospital. 

9.39s and 9.27s can be initiated in non-9.39 hospitals, and so the 
guidelines as they pertain to the initiation of such applications is 
relevant.  There must be a confirmatory exam in a hospital that 
can admit the individual once the patient is transferred.   

Can a hospital without a 9.39 
designation retain a patient against their 
will pending transfer to a hospital with a 
CPEP or an inpatient unit?  

This question cannot be addressed categorically in a Q&A format 
as it is fact dependent and there are legal complexities. Please 
confer with your hospital’s leadership and legal counsel.  

https://omh.ny.gov/omhweb/forensic/manual/pdf/chptr7.pdf
https://omh.ny.gov/omhweb/forensic/manual/html/mhl_admissions.htm
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Question Answer 
If an emergency physician at a hospital 
without psychiatric services deems that 
a patient is unsafe (based on OMH law 
and guidance) and meets criteria for 
involuntary psychiatric admission, does 
the hospital security staff have the right 
to stop the patient from leaving the 
hospital and then place the patient in 
the appropriate restraints if needed to 
keep the patient safe until transport to a 
psychiatric facility? 

This question cannot be addressed categorically in a Q&A format 
as it is fact dependent and there are legal complexities. Please 
confer with your hospital’s leadership and legal counsel.  
 
 

I work in a non-9.39 hospital and I was 
wondering what legals should be sent 
upon transfer to an inpatient psychiatric 
hospital. Would a 2PC be best or a 
9.37? 

A 9.37 would require an application by a DCS or DCS designee.  
Either 9.37 or 9.27 would be reasonable.  

We had a patient that came into the ER 
with an overdose suicide attempt. The 
patient required medical treatment first 
in our intensive care unit for 48 hours. 
Can we 2 PC this patient until they are 
medically cleared and psych evaluated? 

In a hospital that has a psychiatric inpatient unit or CPEP:  
The 2PC could be initiated by two licensed physicians (e.g., the 
ER doctor and the intensivist) while the patient is still in the ER or 
the ICU. A hospital psychiatrist would do a third confirmatory 
exam. This can happen even before the patient is transferred to 
the same hospital’s psychiatric inpatient unit.  
 
In a hospital that does not have a psychiatric inpatient unit or 
CPEP: The application and two physician certif icates may be 
completed, but the 2PC is not active until the patient is transferred 
to an admitting hospital where there can be a third confirmatory 
exam by a staff psychiatrist. Such admission must occur within 
ten days of the execution of the 2PC application. 

Can a primary care provider issue a 
pickup order (9.45) 

MHL §9.45 describes the authority of the Director of Community 
Services (DCS) (or the director’s designee) to direct peace 
officers to transport to a 9.39 hospital or CPEP individuals 
reported by a parent, adult sibling, spouse or child of the 
individual, a legal guardian, a licensed psychologist, registered 
professional nurse providing treatment, intensive case manager, 
licensed physician, health officer or peace or police officer to have 
a mental illness  

• for which immediate care and treatment are appropriate, and 

• which is likely to result in serious harm to self or others  

What form should an emergency 
physician use when sending a patient 
involuntarily to a CPEP? 9.57? 

MHL §9.57 describes the authority of ER physicians to transfer 
patients to a CPEP. Please look at the form on page 13 of this 
compilation: 
https://omh.ny.gov/omhweb/forensic/manual/pdf/chptr7.pdf  

Do you have any recommendations for 
a general hospital with no BH program 
for getting patients adjudged to meet 
these criteria over to a CPEP or 
inpatient program? 

MHL §9.57 describes the authority of hospital directors, upon the 
request of ER physicians, to direct the police removal of patients 
to a CPEP or 9.39 program.   

https://www.nysenate.gov/legislation/laws/MHY/9.57
https://omh.ny.gov/omhweb/forensic/manual/pdf/chptr7.pdf
https://www.nysenate.gov/legislation/laws/MHY/9.57
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Question Answer 

What is a 22.09 order? 

Mental Hygiene Law section 22.09 orders allow a peace officer to 
remove an individual who is intoxicated to the degree that there is 
likelihood to result in harm to self or others to an ER for 
evaluation. Please contact the Office of Addiction Services and 
Supports for more information.   

How is "appears to have a mental 
illness" defined for a 9.41? 
 
 

§9.41(a) provides as follows: “Any peace officer, when acting 
pursuant to his or her special duties, or police officer who is a 
member of the state police or of an authorized police department 
or force or of a sheriff's department may take into custody any 
person who appears to be mentally ill and is conducting himself or 
herself in a manner which is likely to result in serious harm to the 
person or others.” 
 
The phrase “appears to have a mental illness” is not statutorily 
defined and is therefore subject to police discretion. As was 
described in the referenced case examples, officers will hopefully 
transport individuals demonstrating erratic behavior that puts 
themselves or others at risk of harm to a 9.39 hospital or a CPEP. 
It is not the expectation that officers accurately diagnose mental 
illness. Providing a detailed description of the concerning 
behavior to the CPEP psychiatrist would be helpful in ensuring all 
relevant information is included in determining whether the patient 
meets criteria for involuntary retention pursuant to either 9.39 or 
9.27.   

I frequently hear doctors choosing not 
to admit despite dangerous history or 
behavior because the patient does not 
have a treatable mental illness, such as 
a personality disorder. Please comment 
whether treatable or not is a criterion. 

Personality disorders are often challenging to diagnose and 
comorbid to other psychiatric disorders, SUD, or chronic medical 
problems. These diagnoses are not static and a person’s level of 
risk varies with worsening of comorbid illness and other 
psychosocial and environmental factors. Also, while personality 
disorders are generally not optimally treated in inpatient settings, 
an inpatient admission may be necessary when an individual with 
a personality disorder is experiencing a crisis that cannot be 
safely managed in the community. The inpatient admission may 
also be helpful to connect the individual to appropriate care 
management and ambulatory treatment that can treat underlying 
personality pathology.    

Can you clarify the "mental illness" 
clause of emergency admissions?  
There is a misconception that patients 
with illnesses that are not treatable 
psychiatric illnesses (dementia) should 
be admitted 

MHL § 9.39 provides that an individual must “have a mental 
illness for which immediate observation, care, and treatment in a 
hospital is appropriate.” Dementia is not a mental illness for the 
purposes of any Article 9 admission standard.  However, there 
may be comorbid conditions that are.   

Does dementia without a specific 
psychiatric diagnosis qualify as a 
"mental condition" under the Mental 
Hygiene Law 

Dementia does not quality as a mental illness, as such term is 
defined in MHL §1.03.   

Will you share the cases that help 
define "imminent risk to harm to self or 
others" 

Please see the February 2022 Interpretative Guidance memo. 

 

https://www.nysenate.gov/legislation/laws/MHY/22.09
https://www.nysenate.gov/legislation/laws/MHY/9.41
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Implementation Questions 

Question Answer 

In terms of reimbursement, are payors 
"on board" with these admissions? 

Managed Care plans regulated by NYS are required to consider 
both acute presentation and underlying conditions when making 
medical necessity determinations.   

Will insurance companies reimburse if a 
patient is not imminently at risk? 

Managed Care plans regulated by NYS are required to consider 
both acute presentation and underlying conditions when making 
medical necessity determinations. If hospitals experience denials 
by NYS regulated Managed Care plans for individuals admitted 
on emergency or involuntary holds, please contact the OMH 
Parity Mailbox: OMH.Parity@omh.ny.gov.  

How do we reconcile the broader 
definition of dangerousness based on 
landmark cases which are preceding 
deinstitutionalization era, pre-ACT/pre-
AOT era, with modern day QI indicators 
like length of stay and shrinking 
inpatient beds availability? 

The legal definition of dangerousness established by the MHL 
and clarif ied in the cases cited in the presentation is the standard 
that the field should use when determining if an individual meets 
criteria for involuntary retention.    

It is noble to broaden the interpretation 
of involuntary criteria but unless there is 
improved bed availability, I think it will 
be diff icult to implement in some 
communities.  

The criteria for emergency and involuntary admission is not 
broadened. This is a clarif ication of the existing legal standard.   

 

 

 

mailto:OMH.Parity@omh.ny.gov

