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Jan 1, 2024 to Dec 31, 2024 CFR Training Q & A  

 

Q# CFR Question Answer 

1 Are the presentation slides available to attendees? 
Prior to the CFR training, a handout of the slides is sent out to attendees. Post CFR 
training, the presentation may be requested by email from the CFR Unit of the 
applicable NYS agency. 

2 Can you please provide the YouTube link where the 
webinar is being recorded and posted? 

The CFR webinar series has been posted and can be accessed on YouTube at the 
following address: Consolidated Fiscal Report Trainings.  

3 
We submit a CFR reporting programs for both OMH and 
OASAS. Which due date do we follow since there are 
two different deadlines for those state agencies? 

When a service provider is certified and/or funded by more than one CFR State 
Agency, the most stringent CFR reporting requirements must be followed. Therefore, 
if the due date of the January to December calendar year CFR for OMH is 5/1 and the 
due date for OASAS is 6/1, the CFR must be submitted by 5/1. However, with the 
submission of the OMH CFR Pre-Approved 30-Day Extension Request via Microsoft 
Forms, the due dates for both agencies become the same date of 6/1. 

4 
If the deadline for the CFR falls on a weekend or 
holiday, is the due date extended until the next business 
day? 

The deadline for CFR submissions does not change if the due date falls on a 
weekend or holiday. 

5 When will we be able to start preparing the 2024 CFR in 
CFRS Web?  

 

After CFRS Web is updated for the 2024 calendar year reporting period, preparation 
of the 2024 CFR can begin.  The anticipated timeframe is mid-March.  In CFRS 
Web, on the Home Page, the Announcement Board will display a message after 
CFRS Web has been updated.  
 

https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fplaylist%3Flist%3DPL_UpF-pfvejG588ahDBxfl-ZxA1zqKoEX&data=05%7C02%7CPaul.Sutton%40oasas.ny.gov%7C87bc49dcba4e476a1af308dd4535a9d5%7Cf46cb8ea79004d108ceb80e8c1c81ee7%7C0%7C0%7C638742818957854252%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJFbXB0eU1hcGkiOnRydWUsIlYiOiIwLjAuMDAwMCIsIlAiOiJXaW4zMiIsIkFOIjoiTWFpbCIsIldUIjoyfQ%3D%3D%7C0%7C%7C%7C&sdata=%2B3rmjnnwzV%2BvLVRfJlLZrIipw7U0etBGx8rqU3Ri%2BhY%3D&reserved=0
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6 
As a new CFRS Web user, when preparing the 2024 
CFR, will I be able to access prior year CFRs to carry 
forward the data?  
 

As a new CFRS Web user, when preparing a new CFR for 2024, you will be able to 
carry forward prior year CFR submissions.  Additionally, if selected, the previous 
reporting year's data will be displayed under the applicable lines. 
 

7 
Are lobbying expenses an allowable CFR Agency 
Administrative expense? 
 

Lobbying expenses are non-allowable as per the CFR Manual, Appendix X, item #6 
which states: "Dues or portions of dues paid to any professional association or parent 
agency whose primary function is of a political or lobbying nature and whose intent is 
to influence legislation or appropriation actions pending before Local, State or Federal 
bodies".   

 

8 
How are Opioid Settlement Fund revenues reported on 
the CFR?  
 

 
 
Providers should report Opioid Settlement Funding (OSF) on the CFR as follows:                 
If a Local Government Unit (LGU), city, or Other Litigating Entities (OLE) makes any 
awards of Opioid Settlement Funds to an OASAS provider for the purpose of 
providing substance use treatment, prevention, harm reduction, or recovery 
services, the provider agency should report the Opioid Settlement Fund expenses 
and corresponding revenue in the appropriate OASAS program.  This revenue 
should be reported as "Other Revenue" on CFR-1, line 94 and DMH-2, line 29 and 
identified as “OSF.”  
Opioid Settlement Funds received from the County should be reported as "Other 
Revenue" on CFR-1, line 94 and DMH-2, line 29 and identified as "Local OSF".  
For additional guidance, please refer to the link provided for Opioid Settlement 
Fund-Regional abatement Frequently asked questions 
at:https://oasas.ny.gov/opioid-settlement-fund-regional-abatements. 
 
 

https://oasas.ny.gov/opioid-settlement-fund-regional-abatements
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9 

You can have UOS numbers not matching on the OMH 
and DMH schedules and the DCN can be issued 
without an error appearing. Are there any plans to 
update CFRS Web validation error codes to include 
validations reconciling units of service?  

 

Due to the complexity in the reporting of units of service between multiple agencies 
and programs, providers should refer to the CFR Manual, Appendices E - G and HH 
for guidance. If additional guidance is needed, please contact your funding State 
Agency.  

 

10 What does DCN stand for? The acronym DCN stands for Document Control Number. 

11 
We have a related party that is unrelated to any of the 
programs we operate. Does it still need to be reported 
on the CFR-5? 

If your agency has transactions with a related party or firm, they should be reported 
on Schedule CFR-5. 

12 
On the CFR-6, question # 4, should the amount paid to 
an independent contractor be the actual amount paid, or 
an annualized total? 

According to page 19.3 of the CFR Manual regarding the reporting of Independent 
Contractors on Schedule CFR-6, question 4, providers are to "Report the amount 
earned by/paid to the independent contractor for the reporting period". 

13 

In 2024, our agency received Direct Service Retention 
Bonus funds.  Although the funds could be issued to 
staff until 3/31/2025, all the funds were issued in 2024. 
Where should the Direct Service Retention Bonus funds 
be reported on the 2024 CFR? 

The 2024 calendar year CFR Manual was updated to add an OPWDD only predefined 
entry "OPWDD Direct Service Retention Bonus" on Schedule CFR-1, line 94. 
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14 

OPWDD awarded agencies a retro rate adjustment 
effective 7/1/2024 but the letters were sent out in 
January 2025. Will OPWDD be recommending 
treatment on this for the CFR for year ending 
12/31/24? 

Regarding retro rate adjustments, Generally Accepted Accounted Principles (GAAP) 
should be followed. If you have questions related to GAAP, contact your CPA. 

15 Is OMH program 2100 still required to be reported on the 
SUPP-1 schedule? 

Beginning with the 2024 calendar year CFR, OMH program codes 2100, Mental 
Health Outpatient Treatment and Rehabilitative Services (MHOTRS) and 2320, 
Intensive Psychiatric Rehabilitation (IPRT) have been removed from reporting on 
Schedule SUPP-1. 

16 
Are all Children & Family Treatment & Support 
Services (CFTSS) programs now reported under DOH, 
regardless of which agency designates them?  
 

All Children & Family Treatment & Support Services (CFTSS) program codes 4900, 
4920, 4930, 4940, and 4950 are reported under DOH. Additionally, effective 5/1/2024, 
services that were previously reported under program code 4910 (CFTSS Mobile 
Crisis Intervention) are now reported under OMH program code 0680. 
 

17 
We operate Adult Health Home and Children's Health 
Home programs. Should they be reported under DOH, 
and which program codes do we use?  

 

Appendix HH of the CFR Manual provides the list of the DOH programs that are 
reported on the DOH CFR.  DOH Health Homes Serving Adults (HHSA) and Health 
Homes Serving Children (HHSC) programs are not reported on the DOH CFR.    
 
 

18 
I maintain my program codes through MHPD. I thought 
that was for OMH only. Is Adult HCBS a DOH program, 
too? 

 

The Mental Health Provider Data Exchange (MHPD) is an OMH only application.  
OMH Home and Community Based Services (HCBS) programs are maintained in 
MHPD. DOH does not administer Adult HCBS programs.  Please refer to the CFR 
Manual, Appendix HH regarding DOH programs required to be reported on the CFR.  
If additional guidance is needed, please contact DOH.  

 
 


